Bebek ve Çocuklarda Fiziksel Gelişim
- Merve Eğribel
- 9 Kas 2020
- 2 dakikada okunur
Fiziksel gelişim çocukların dış dünyayı algılamasına ve dış dünyayla ilişki kurmasına yöneliktir. Çocuklar 2 yaş civarında dış dünya ile ilişki kurabilecek beceri düzeylerine ulaşmış olurlar. Fiziksel büyüme çocuklarda baş bölgesinden (sefalokaudal) merkez bölgesine (proksimodistal) yöndedir örneğin bir bebeğin başı vücudundan daha büyüktür. Çocuklarda en önemli olgunlaşma merkezi sinir sisteminde (MSS) görülmektedir merkezi sinir sisteminin gelişmesi kas sistemi becerilerini, algısal becerileri ve dil gelişim becerilerini kazandırmasını sağlar.
Yaşlara göre fiziksel gelişim
Yeni doğan bir bebekte tat alma, dokunma duyma ve koku alma gibi beceriler vardır ancak görme duyusu iyi gelişmemiştir. Bebeğin görme duyusu 2 aylıkken keskinleşir ve görme duyusu 28-40 hafta civarı olgunlaşır. Bebek 3 aylıkken başını dengede tutabilir 28-40 haftalarda oturabilir ve emeklemesi gelişir bebek 1 yaşına geldiğinde ise yürümesi gerçekleşir.
2-3 yaşa geldiğinde tuvalet eğitimine başlanabilir.
3-5 yaş civarında 3 tekerlekli bisiklete binme kalem tutma makas tutma gibi ince motor gelişimini kullanabilir.
Çocuk 5 yaşına geldiğinde kaslarını kendi kontrolüne alabilir ve kullanabilir.
6,dan 11 yaşa kadar tüm becerilerini geliştirir kendi ihtiyaçlarını kendisi görebilir oyunlar oynayabilir.
Yaşlara göre dil gelişimi
Bir bebek doğumdan 3 aya kadar seslere yanıt verir 6 aya geldiğinde kendisini ifade etme gereksinimi duyduğundan “ba-de” gibi sesler çıkarır.
Çocuk 1 yaşına geldiğinde kendi ismini tanır. İşaretlerle basit komutları anlar örneğin bye bye denilmesi. İlk adımlarını atar.
2 yaşına geldiğinde iki kelimelik cümleler kurabilir belli zamirleri kullanabilir örneğin sen ben gibi merdiven çıkmak gibi aktiviteleri yapabilir. Koşabilir.
3 yaşına geldiğinde 3-4 kelimelik cümleler kurabilir temel renkleri öğrenebilir 3 tekerlekli bisiklet sürebilir.
4 yaşına geldiğinde başkalarının konuşmalarını anlayabilir ama çünkü gibi bağlaçlar kurabilir.
5 yaşa gelen çocuğun artık çokça kelime hafızası vardır söylenilen yönlendirmeleri komutları anlar gel git aşağı yukarı gibi
Resim çizebilir çizdiği resimlerdeki kişiler ailesinden tanıdığı insanlardan birileri olabilir kendi otonom işlerini kendisi yapabilir yemeğini kendisi desteksiz yiyebilir üzerini kendisi değişebilir .
6’dan 11 yaşa kadar ki süreçte çocuk artık kendisini rahatlıkla ifade edebilir okula başlayabilir her şeyini desteksiz yapabilir telaffuzu gelişmiştir kelimeleri doğru çıkartabilir doğru anlamlarda kullanabilir derin dili anlayabilir.
コメント